Letnja škola gitare 2009

LETNJA ŠKOLA GITARE 2009.

Druga Međunarodna letnja škola gitare

20 – 25. avgust 2009. godine, Novi Sad

 

POKROVITELJI

Pokrajinski sekretarijat za kulturu             Grad Novi Sad

ORGANIZACIJA
Asocijacija gitarista Vojvodine
Muzička omladina Novog Sada
Muzej Vojvodine
Novosadski Otvoreni Univerzitet

Od 20. do 25. avgusta 2009. godine, Novi Sad će okupiti na jednom mestu gitariste iz Vojvodine  i regiona na Letnjoj školi klasične gitare. Program Letnje škole uključuje koncerte, majstorske kurseve i predavanja, a posebno važan deo ove godine predstavlja prezentacija „Priručnika za lestvice i etide“. Ovaj udžbenik Asocijacija gitarista Vojvodine je realizovala u saradnji sa Muzičkom školom „Stevan Mokranjac“ iz Sente i Zavodom za kulturu Vojvodine, a ceo projekat je finansirao Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje.

Letnja škola ima za cilj da pruži  priliku mladim gitaristima da i preko letnjeg raspusta stiču nova znanja, uz rad sa domaćim i inostranim pedagozima. Pored odlične pripreme za početak redovne nastave u muzičkim školama, Letnja škola predstavlja i sjajnu priliku za druženje i razmenu iskustava kako između učenika, tako i njihovih profesora.

Predavači:

Dávid Pavlovits  (Mađarska)
Darko Karajić (FMU, Beograd)
Igor Motl (BiH)
Raško Radović
Živojin Kuzmanović
Aleksandar Spasojević
(SMŠ „Isidor Bajić“, Novi Sad)

 

Program:

četvrtak, 20.08.

14h okupljanje polaznika (NOU, Radnička 20)

15-19h seminari/orkestar (NOU)

20h Marko Ivezić, koncert (Muzej Vojvodine, Dunavska 35)

 

petak, 21.08.

11h konferencija za štampu (NOU)

10-13h/15-19h seminari/orkestar (NOU)

 

subota, 22.08.

10-13h/15-19h seminari/orkestar (NOU)

21h David Pavlovits, koncert (Vrt Nikolajevskog doma, Nikolajevska ul.)

 

nedelja, 23.08.

10-13h/15-19h seminari/orkestar (NOU)

20h Mark Czap/Gergely Vajto/Jozsef Jaroka, koncert (Muzej Vojvodine)

 

ponedeljak, 24.08.

10-13h/15-19h seminari/orkestar (NOU)

 

utorak, 25.08.

10-13h/15-19h seminari/orkestar (NOU)

20h Završni koncert (Muzej Vojvodine)

 

Prijavljivanje:

1. Krajnji rok za podnošenje prijave je 9. avgust 2009.godine

2. Kandidati treba da pošalju popunjen obrazac koji možete naći na sajtu Asocijacije, kao i svoju fotografiju u elektronskoj formi na adresu office@agv.org.rs

3. Ukoliko je raspored kod željenog profesora već popunjen, kandidat se automatski prebacuje kod sledećeg profesora na listi, uz konsultaciju sa roditeljima

4. Kotizacija za komplet časova na Letnjoj školi iznosi:

Dávid Pavlovits  7.500 dinara
Darko Karajić  6.500 dinara
Igor Motl
Raško Radović
Živojin Kuzmanović
Aleksandar Spasojević
5.000  dinara

i uplaćuje se u dve rate:

I rata (rezervacija):
iznosi 500 dinara po kandidatu i uplaćuje se na račun broj:
160-929755-46 (svrha: Kotizacija za Letnju školu)
Korisnik: Asocijacija gitarista Vojvodine, Novi Sad

Krajnji rok za uplatu I rate je 9. avgust 2009.godine

II rata:
se uplaćuje gotovinski po dolasku

5. za profesore, roditelje i učenike kojima je potreban smeštaj, na usluzi je studentski dom po povlašćenoj ceni koju obezbeđuje  Pokrajinski sekretarijat za kulturu od 500 dinara po noćenju,kao i sva tri obroka dnevno za dodatnih 500 dinara

 

Napomene:
- troškove boravka za članove Asocijacije snosi organizator
- polaznici sami snose troškove puta i boravka u Novom Sadu
- detaljan raspored održavanja svih aktivnosti biće objavljen na sajtu Asocijacije
- u slučaju otkazivanja kandidata, kotizacija se ne vraća
-organizator zadržava pravo na izmene

 

Organizacija:
Asocijacija gitarista Vojvodine
Raško Radović, koordinator
Radnička 51a, 21000 Novi Sad
mob: + 381 64 15 26 706
e-mail: office@agv.org.rs
www.agv.org.rs

 Mađarski gitarista Dávid Pavlovits je počeo da svira gitaru sa 17 godina. Pohađao je gitaru i kompoziciju na Konzervatorijumu Franz Liszt u Segedinu. Doktorirao je na Muzičkoj Akademiji Cluj (Rumunija). Laureat je nekoliko prestižnih svetskih takmičenja, a od 1994. godine ima koncertne turneje po celom svetu, nastupa u radio i TV emisijama. Aktivan je i kao kompozitor, objavljen mu je veliki broj autorskih dela. Predavač je na seminarima širom Evrope i redovan učesnik gitarističkih festivala širom sveta. Od 1996. godine predaje gitaru, teoriju muzike i istoriju muzike, a trenutno radi na Muzičkoj Akademiji pri Univerzitetu u Segedinu.

 

Darko Karajić je diplomirao na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu u klasi Ištvana Remera, a posle-diplomske studije je završio na FMU u Beogradu sa temom Muzika za lautu J.S.Baha u obradi za gitaru. Kao član ansambala Musica Antiqua, Ars Nova i Renesans, nastupao je u svim značajnijim dvoranama širom Evrope, a kao član grupe Balkanika imao je nastupe širom sveta. Pokretač je nastave laute na odseku za ranu muziku u nižoj i srednjoj muzičkoj školi. Na FMU predaje notaciju i interpretaciju rane muzike. Od 1992. godine učenici iz njegove klase su osvojili preko 130 nagrada u zemlji i svetu.

 

Igor Motl je diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Radi kao profesor gitare u Muzičkoj školi "Savo Balaban" u Prijedoru (Bosna i Hercegovina). Sa svojim učenicima redovno osvaja prve nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Član je republičke komisije BiH za izradu nastavnog plana i programa za nižu i srednju muzičku školu. Osnivač je Asocijacije gitarista Banja Luka i pokretač i organizator Međunarodnog festivala klasične gitare "GitarFest - Banja Luka"

 

Aleksandar Spasojević je studirao u klasama prof. V.Petković, S.Tošića i Z.Krajišnika. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod D.Petrinjaka, M.de Santija, K.Kociolisa i dr. U toku školovanja osvojio je brojne nagrade na republičkim, saveznim i međunarodnim takmičenjima. Njegova umetnička aktivnost obuhvata veliki broj koncerata, kako solističkih, tako i u različitim kamernim sastavima. Pedagoškim radom se bavi od 1985. u Sarajevu. Godine 1992. osniva odsek gitare u Somboru, a 1993. i u Apatinu. Od 1996. godine radi kao profesor gitare, kamerne muzike i rukovodilac Poliinstrumentalnog odseka u Muzičkoj školi "Isidor Bajić" u Novom Sadu. Za 19 godina pedagoškog rada ostvario je niz nagrada u zemlji i inostranstvu. Učestvovao je u radu žirija na Republičkom takmičenju.

 

Raško Radović je diplomirao gitaru na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, trenutno završava magistarske studije Menadžment u obrazovanju. Učenici iz njegove klase su višestruki osvajači prvih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Dobitnik je specijalne nagrade AP Vojvodine za postignute rezultate na polju muzičke pedagogije, kao i Zahvalnice Grada Novog Sada. Redovan član žirija na Republičkom takmičenju od 2004. godine kao i na Gitar Art festivalu.Instruktor je ABRSM-a (Kraljevske muzičke škole) za gitaru za jugoistočnu Evropu. Osnivač je Asocijacije gitarista Vojvodine.

 

Živojin Kuzmanović je diplomirao gitaru na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, trenutno završava postdiplomske studije iz gitare na FMU u klasi Vere Ogrizović. Učenici iz njegove klase su osvajači prvih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Dobitnik je specijalne nagrade AP Vojvodine za postignute rezultate na polju muzičke pedagogije, kao i Zahvalnice Grada Novog Sada. Koncertno je aktivan, solistički i kao član "Novosadskog trija gitara". Član je žirija na Republičkom takmičenju i instruktor za gitaru ABRSM-a (Kraljevske muzičke škole) za jugoistočnu Evropu.

Additional information