4. SUSRETI STUDENATA GITARE – SEMINARI

U okviru 4. Susreta studenata gitare akademija i fakulteta muzike u regionu, u organizaciji Akademije umetnosti u Novom Sadu, suorganizator AGV, biće održani seminari renomiranih gitarista i profesora sa budimpeštanske akademije „Franz Liszt“. Jozsef Eotvos i Andras Csaki seminare će održati 03. i 04. juna u prostoru Akademije umetnosti u Novom Sadu, na Petrovaradinskoj tvrđavi. Krajnji rok za prijavljivanje je 27.05.2022. a cena časa od 45 minuta je 3300 rsd i plaća se lično na dan seminara. Prijavljivanje se vrši putem online formulara u nastavku.
Detaljan raspored i satnica seminara biće objavljeni nakon isteka roka za prijave. Za sve informacije kontaktirajte nas na office@agv.org.rs

Jozsef Eotvos je rođen u Pečuju 1962. godine. Diplomirao je na akademiji „Franz List“ u Vajmaru kao učenik Rolanda Cimera i studirao je komponovanje kod Franca Justa. Redovno koncertira širom sveta. Član je žirija međunarodnih gitarističkih takmičenja, umetnički direktor Međunarodnog festivala gitare u Estergomu i Međunarodnog festivala gitare u Balatonfuredu. Na koncertima, pored svojih dela i aranžmana, izvodi i savremenu mađarsku muziku. (Između ostalih: dela Barne Kovača, Ferenca Farkaša, Matea Hološa i Ivana Madaraša.). Njegovi aranžmani su muzički kuriozitet po kojima je i jedinstven. Njegov aranžman Bahovih Goldbergovih varijacija kritičari smatraju aranžmanom veka. Nakon ovog uspeha, producirao je i druge aranžmane, kao što su Bahova dela za lautu (Lisičarka), Šopenova dela za klavir 1 – 2 (Professional Music Press – Poljska i Gendai Guitar – Japan), Bramsov 21 mađarski ples (MelBai) i J. S. Bach – Umetnost fuge. Objavljuje svoje kompozicije, koje su napisane za gitaru i druge instrumentime, kao što su Varijacije vrbe (Editions Orphee, Columbus Ohio 1991), Pet aforizama (Trekel Verlag, Hamburg 1997) i Featherlets (Trekel Verlag, Hamburg 2000). Od 2002. godine predaje na Muzičkoj akademiji Franc List u Budimpešti i osnivač je odseka gitare na nivou univerziteta. Godine 2002. dobio je nagradu „Artisjus“ za predstavljanje i popularizaciju savremenih mađarskih muzičkih dela, a 2004. godine nagrađen je nagradom „Franc List“ kao priznanje za njegov rad. Univerzitet u Pečuju je 2006. godine objavio njegovu knjigu pod nazivom „Misli o muzici J.S. Bacha i izvođenju njegovih dela na lauti“.

Andras Csaki je rođen u Budimpešti 1981. godine. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji „Franc List“ 2007. godine, u klasi Jozsefa Eotvosa. Postdiplomske studije nastavio je na Univerzitetu Južne Kalifornije kao student Skota Tenanta. Doktorirao je 2014. godine na Muzičkoj akademiji „Franc List“. Od 1995. godine Andraš se usavršavao na kursevima poznatih svetskih gitarista kao što su Manuel Barueko, Leo Brauer, Abel Karlevaro, Kostas Kociolis, Dejvid Rasel, Anhel i Pepe Romero. Do 2011. godine osvojio je 24 nagrade, između ostalih: prva nagrada na 51. međunarodnom gitarističkom takmičenju u Tokiju 2008. godine i na 42. takmičenju gitarista „Michele Pittaluga” u Aleksandriji, Italija 2009. godine kao i na takmičenju gitarista Julian Arcas, Španija 2011. Pored solo resitala, posvećen je i kamernoj muzici. Izvodio je gitarske koncerte sa simfonijskim orkestrima u Mađarskoj i inostranstvu. Čest je predavač na majstorskim kursevima širom sveta. Trenutno predaje na Muzičkoj akademiji „Franc List“ u Budimpešti.

PRIJAVA