Koncert Marije Rašić : GITARIZACIJA

30.11.2022.
MŠ“Isidor Bajić“

amfiteatar sala, 20h

Nova muzika za gitaru savremenih srpskih kompozitora

Nakon beogradske premijere, publika u Novom Sadu će imati priliku da čuje pet novih kompozicija za klasičnu gitaru savremenih srpskih autora koje će izvesti Marija Rašić na gitari. Koncert će se održati u sredu, 30. novembra u amfiteatru muzičke škole „Isidor Bajić”. Na programu će biti dela Dušana Bogdanovića, Ivana Vukosavljevića, Svetozara Nešića, Damjana Jovičina, Stevana Kovača Tikmajera i Vlastimira Trajkovića. Ulaz na koncert je besplatan, a projekat je podržan od strane SOKOJ-a (Organizacija muzičkih autora Srbije).

Projekat „Gitarizacija” je jedinstvena inicijativa na domaćoj gitarističkoj sceni koja podstiče i promoviše srpsko stvaralaštvo, naručujući i prezentujući novonastale kompozicije za klasičnu gitaru. Publika će imati priliku da čuje raznovrstan program koji uključuje izvođenje 5 novih dela napisanih za ovaj projekat. Izbor značajnih autora različitih generacija i estetskih pristupa, među kojima se deo prvi put susreo sa komponovanjem za klasičnu gitaru, nudi novu perspektivu posmatranja ovog instrumenta, pozivajući na njegovo veće prepoznavanje na savremenoj sceni. Značaj projekta ogleda se u proširivanju repertoara za gitaru i upoznavanju publike sa aktuelnim tendencijama domaće scene.

Marija Rašić, inicijator projekta, je mlada gitaristkinja i nastavnik u osnovnoj i srednjoj muzičkoj školi „Davorin Jenko” u Beogradu, koja je nedavno završila master studije klasične gitare na „Franc List Akademiji” u Budimpešti. Nastupala je na mnogim koncertima u zemlji i inostranstvu, među kojima se izdvaja: serija koncerata kao solista sa Segedinskim simfonijskim orkestrom 2022. godine u Šolti sali („Franc List Akademija”, Budimpešta), Korzo kući muzike u Segedinu, Domu umetnosti u Kanjiži, solistički koncert na „BorGuitar” festivalu u Italiji, solistički koncert klasične gitare i laute u Staklenoj dvorani „Mupa” u Budimpešti, solistički koncert „Balkansko lice gitare” u zamku Kornik u Poljskoj, solistički koncert na „Naissus Guitar” festivalu u Nišu… Marija je suosnivač i organizator projekta „Karika”, u okviru koga su izvodena nova dela mađarskih i srpskih kompozitora na koncertima u Studentskom kulturnom centru u Beogradu i Tekelijanumu u Budimpešti. Dobitnik je više nacionalnih i stranih stipendija, te je osvojila više od četrdeset nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Aktivno izvodi muziku savremenih kompozitora i naručuje dela za solo gitaru i kamerne ansamble. Osim na klasičnoj gitari, Marija je nastupala na lauti, teorbi, baroknoj gitari, sapeu (indonežanskoj lauti) i električnoj gitari.