Carlos Salcedo, predavanje o liku i delu Agustina Barriosa

Carlos Salcedo, Novi Sad, Novembar 2018Direktor muzeja posvećenom Agustinu Barriosu – Mangoreu, „BARRIOS ARCHIVES ASUNCION“ u Paragvaju, gospodin Carlos Salcedo će održati jednočasovno predavanje o životu i delu jednog od najznačajnijih kompozitora za klasičnu gitaru – Agustin Barrios Mangore.

 

Utorak. 06. novembar u 18h
Zavod za kulturu Vojvodine
Vojvode Putnika 2, Novi Sad

 

 

GFH

GUITARS FROM THE HEART (GFH), sa sedištem u Asunsionu, Paragvaj, je neprofitna organizacija osnovana 2011. godine posvećena očuvanju i promociji paragvajske gitare u svim njenim oblicima. Preko svoje istraživačke strane, „Barrios Mangore Project Center“, organizacija podržava aktivnosti vezane za virtuoznog gitaristu i kompozitora Agustina Barriosa Mangorea. GFH je osnovan od strane istraživačkog tima u sastavu Carlos Salcedo Centurion (SAD) i Odalis Von Lepel (Paragvaj) i kulturni promoter Maria Selva Corrales (Paragvaj). GFH savetuje kulturne institucije u Paragvaju i širom sveta o pitanjima vezanim za Barrios-Mangorea, izdavanje i izradu biografskih materijala, dokumentarnih filmova, video snimaka, muzičkih izdanja i CD-ova, koncertnih nastupa i predavanja i kurseva na univerzitetskom nivou koji se odnose na Barriosa. GFH takođe nudi kulturne ture u Paragvaju za muzikologe i umetnike zainteresovane za temu Barriosa i paragvajske gitare.

Carlos Salcedo Centurion, rođen u Charlottesvilleu u Virdžiniji, studirao je ekonomiju i politiku Latinske Amerike na Univerzitetu Duke u Durhamu, u Severnoj Karolini, a diplomirao je i poslovnu administraciju na Univerzitetu Emori u Atlanti, Džordžija. Salcedo istražuje temu Barriosa od 2000. godine, tražeći tragove o ovoj jedinstvenoj priči duž „Mangore staze“ u Paragvaju, Argentini, Urugvaju, Brazilu, El Salvadoru, Kubi, Haitiju, Dominikanskoj Republici, SAD, Španiji, Belgiji, Njemačkoj i Italija. Postao je počasni član Udruženja Mangore u Salvadoru. Blisko je sarađivao sa paragvajskim gitaristima Sila Godoiom, Felipe Sosom, Luz Maria Bobadillom i Bertom Rojas, kao i severnoameričkim muzičarem i gitaristom Richardom „Rico“ Stoverom. Salcedo je objavio brojne knjige, dokumentarne filmove, naučne članke i CD-ove vezane za Agustina Barriosa Mangorea i danas se smatra vodećim autoritetom u oblasti Paragvajske gitare.