IZLOŽBA „VOJVODINA, GITARA, SVET“

U petak, 8. oktobra u 19.00 časova u Kulturnom centru Vojvodine „Miloš Crnjanski“ u Ulici vojvode Putnika 2 u Novom Sadu, otvorena je izložba „Vojvodina, gitara, svet“ autora Borislava Hložana, koja je je organizovana u okviru saradnje Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“ i Asocijacije gitarista Vojvodine.


Postavka ove izložbe, koja se organizuje u okviru programa Kreativni prostor u pokretu obuhvata fotografije, dokumente i istorijske podatke kojima je prikazan razvitak umetnosti klasične gitare u Novom Sadu i u drugim muzičkim centrima pokrajine od osamnaestog veka, kada ovaj instrument postaje prisutan i vrlo popularan i na ovim prostorima, pa sve do perioda od druge polovine dvadesetog veka i prvih decenija dvadeset prvog stoleća, kada naša gitaristička umetnost doživljava veliki procvat. Ova izložba pruža sažeti, ali bogato dokumentovani prikaz prihvatanja i umetničkog rasta klasične gitare, od pojave rukopisa prvog udžbenika na srpskom jeziku za ovaj instrument iz 1842. godine Georgija Milanovića u Novom Sadu, preko delovanja najznačajnijeg jugoslovenskog virtuoza i gitarističkog pedagoga dvadesetog veka Jovana Jovičića, do formiranja Asocijacije gitarista Vojvodine, čije delovanje danas objedinjuje mnogostruke aktivnosti na daljem razvoju ovog instrumenta.
U muzičkom delu programa će učestvovati mladi gitaristi Olga Dubljanin i Luka Petrović, učenici Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“ iz Šapca iz klase profesora Stevana Jovića.


foto: Andrej Hložan