IN MEMORIAM: Mila Rakanović (1941- 2020)

Mila_Rakanović

 Odlazak uvažene profesorke

        Jedna od najistaknutijih pedagoških ličnosti nekadašnje bosansko – hercegovačke i jugoslovenske gitarističke scene, eminentna profesorka gitare Mila Rakanović preminula je 26. januara u Sarajevu u 79. godini.

         Velika zaljubljenica u umetnost klasične gitare i posvećeni pedagog, Mila Rakanović pripadala je jednoj od prvih generacija naših školovanih gitarističkih profesora, koji su svojim delovanjem utemeljili i dali izuzetan doprinos razvoju umetnosti klasične gitare na ovim prostorima. Posle školovanja kod ljubljanskog profesora Stanka Preka, nastavila je dalje usavršavanje kod Kostasa Kociolisa u Grčkoj i kod Angela Giraldina u Italiji, ali je pritom fokus njenog rada uvek i pre svega bila gitaristička pedagogija i popularizacija ovog instrumenta. Mila Rakanović je od sedamdesetih do kraja devedesetih godina radila kao profesorka u Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu i za to vreme iz njene klase ponikao je veliki broj sjajnih i perspektivnih mladih gitarista, od kojih su mnogi docnije ostvarili velike uspehe na međunarodnoj sceni, stičući afirmaciju vrsnih koncertanata i pedagoga. Među sjajnim generacijama Milinih učenika ističu se Vojislav Ivanović, Zoran Krajišnik, Jasin Mehmedbašić, Denis Azabagić, Aleksandar Spasojević, Denis Omerović, Predrag Stanković, Đani Šehu, Aleksandra Spasojević, Boško Jović i drugi.

       Nekadašnji učenici pamte Milinu bezgraničnu predanost i ljubav prema muzici i gitari, koju je ona nesebično prenosila mladim muzičarima. Zahvaljujući takvom njenom entuzijazmu i sjajnim rezultatima njenih učenika u to vreme nastala je svojevrsna neformalna „sarajevska škola gitare“, glavni grad Bosne i Hercegovine postao je tada jedan od najznačajnijih centara gitarističke umetnosti u bivšoj zajedničkoj državi, koji je znatno uticao i na unapređenje umetnosti klasične gitare u drugim centrima nekadašnje Jugoslavije.

          Uz pedagoški rad, Mila Rakanović je bila izuzetno aktivna i kao osnivač i umetnički rukovodilac Sarajevskog orkestra gitara „Kolegijum artistikum“, sastavljenog od učenika iz njene klase, koji je sa izuzetnim uspehom nastupao širom BiH i u drugim krajevima Jugoslavije, (1987. priredili su i sjajan koncert u Studiju M u Novom Sadu), kao i u inostranstvu: u Čehoslovačkoj, Italiji, Nemačkoj, sa ukupno oko 1600 održanih koncerata.

       Za izuzetne zasluge na planu razvoja muzičke kulture Mila Rakanović je dva puta nagrađivana Šestoaprilskom nagradom grada Sarajeva, a prošle godine na Internacionalnom festivalu gitare u Sarajevu ustanovljena je specijalna nagrada koja nosi njeno ime.

         Mila Rakanović će biti sahranjena na groblju Lav u Sarajevu, u sredu 29. januara.